Thursday, March 31, 2011

Sekitar Lawatan Delegasi Simposium Tekstil Tradisional Kali Ke-3 Ke IKTPD


Pada tanggal 20 Mac 2011 bersamaan hari Ahad, satu lawatan dari delegasi Simposium Tekstil Tradisional ASEAN Kali Ke-3 dengan jumlah peserta seramai 70 orang telah hadir ke IKTPD, Pulau Keladi, Pekan, Pahang. Turut sama mencemar duli dalam lawatan berkenaan adalah KDYTM Tengku Puan Pahang dengan diiringi Pengerusi Kraftangan Malaysia,YBhg. Dato’ Zakiah Ahmad , EXCO Perlancongan Negeri Pahang YB Dato’ Haji Shafik Fauzan, dan Pengurus Besar Karyaneka Pn, Zuraidah Razak.


Dalam lawatan berkenaan, KDYTM Tengku Puan Pahang telah berkongsi cerita mengenai penubuhan IKTPD serta membawa para delegasi tersebut melawat sekitar IKTPD seperti Galeri Tenun yang mempamerkan hasil kerja pelajar pengambilan pertama, bengkel pra-tenun dan tenunan, bilik kuliah dan komputer. Para delegasi juga berkesempatan melihat kerja-kerja menenun oleh para pelajar dengan penerangan daripada Ke Bawah Duli Tuanku serta barisan tenaga pengajar yang ada.


Di akhir lawatan, delegasi berkenaan telah di bawa ke bengkel pengeluaran usahawan Tenun Pahang Diraja bersebelahan bangunan IKTPD di mana terdapatnya kain-kain tenun yang dijual dan ada di antara mereka telah membeli kain berkenaan. Beberapa usahawan juga turut sama menanti kehadiran mereka seperti Pn. Hajjah Nortipah (Adiguru Tenun Pahang Diraja), En. Abu (Felda Chini 5), En. Azman Zakaria, dari Pulau Keladi sendiri. Bagi menghilangkan dahaga, para delegasi telah dihidangkan minuman cendol dan air batu campur yang disediakan khas untuk mereka sebelum mereka bertolak ke Muzium Pekan.


Lawatan berkenaan telah berakhir pada jam 12.30 tengahari

No comments: