Monday, May 15, 2017

Lawatan Pesuruhjaya Persatuan Pandu Puteri Malaysia 2017 ke IKTPD, Pekan

Pada 9 Mei 2017 yang lalu Institut Kemahiran Tenun Pahang Diraja Tengku Ampuan Besar Meriam (IKTPD), Pekan telah menerima lawatan dari Pesuruhjaya-Pesuruhjaya Pandu Puteri Malaysia 2017. Lawatan ke IKTPD Pekan ini merupakan salah satu acara Pandu Puteri Malaysia sempena dengan Persidangan Pesuruhjaya dan Mesyuarat Agung Tahunan Kebangsaan 2017 kali ke 4 yang diadakan di Gambang Resort City, Kuantan.
 KDYTM Tengku Puan Pahang sedang menunjukkan kepada DYTM Raja Puan Besar Perak rekaan-rekan Tenun Pahang Diraja milik adiguru Tenun Pahang Diraja Puan Nortipah

Lawatan ini diketuai oleh KDYTM Tengku Puan Pahang dan turut mencemar duli bersama-sama menyertai lawatan ini adalah DYTM Raja Puan Besar Perak serta DYAM Raja Puan Muda Perak. Pelbagai acara telah diadakan sempena dengan lawatan ini. Antara aktiviti yang telah dijalankan sempena lawatan ini adalah jualan produk kraf dari 15 orang usahawan kraf, demonstrasi pembuatan sumpit, demonstrasi dan interaktif mewarna batik, interaktif kraf tapestri, demonstrasi ukiran arca menggunakan chainsaw dan pertandingan menyumpit.

 Antara peserta lawatan yang mencuba untuk interaktif kraf tapestri

Selain daripada itu terdapat juga demonstrasi masakan seperti keropok lekor dan kuih beko. Peserta-peserta lawatan ini didedahkan bagaimanakah Tenun Pahang Diraja dihasilkan. Para peserta begitu teruja dengan cara pembuatan Tenun Pahang Diraja yang diterangkan sendiri oleh KDYTM Tengku Puan Pahang. Lawatan yang disertai oleh hampir 400 orang ini berakhir lebih kurang 2 jam setelah ianya bermula pada pukul 10.00 pagi.


No comments: